Aurinkosähköä taloyhtiöön

Aurinkopaneelit aurinkopaneeli aurinkosähköä aurinkosähköjärjestelmä aurinkovoimaa aurinkovoimala

FRG Group Oy toteutti As Oy Kuopion Nuppineulaan 16kW aurinkovoimalaitoksen. Voimalan arvioitu vuosituotto on noin 13 000 kWh, joka kattaa jatkossa 25% kiinteistön vuosittaisesta energiantarpeesta. Asensimme kohteeseen pykälää suuremman hybridi-invertterin, joten voimalaa on jatkossa mahdollista suurentaa lisäämällä paneeleja ja ottaa aurinkovoiman rinnalle halutessaan myös energiavaraston.

– Energiakustannuksen ovat kohonneet lähiaikoina erittäin paljon ja tämän hetkisen arvion mukaan tulevat pysymään myös korkeammalla tasolla, mihin on totuttu. Mietimme taloyhtiön hallituksen kanssa, mitä voisimme asialle tehdä. Aurinkopaneelien hintataso on tullut alaspäin ja samalla myös niiden teho on parantunut. Halusimme lähteä kehittämään taloyhtiön energiatehokkuutta, myös vihreitä arvoja ajatellen, toteaa As Oy Kuopion Nuppineulan isännöitsijä Mika Väisänen; Taloasema Kuopiosta.

Sähkönhinta on ollut reippaassa kasvussa esim. maanantaina 4.7.2022 ylijäämätuotannon myyntihinta klo 13:00 oli 48,4 snt/kWh (alv 0 %) kun vuosi sitten pyörittiin 0,05–0,10 snt/kWh (alv 0 %) tasolla. Näin ollen vanha neuvo että aurinkovoimala kannattaa mitoittaa vain omaan käyttöön ei enää pidä täysin paikkaansa, vaan sähkönmyynti on nykyään huomattavasti kannattavampaa.

Aurinkovoiman myyntisopimuksen tekeminen on taloyhtiölle erittäin helppoa ja sopimuksen voi tehdä netissä. Sähkön myyntisopimuksen tekemisen kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana. On olemassa sähköyhtiöitä, jotka vaativat, että myös ostosähkösopimus on otettava heiltä ennen kuin tekevät myyntisopimuksen ja ostavat ylijäämätuotannon markkinahintaan. Löytyy myös sähköyhtiöitä, jotka maksavat ylijäämätuotannon palautuksen taloyhtiön tilille vain kerran vuodessa. Parhaat verkkoyhtiöt maksavat ylijäämätuotannon pörssisähkön tuntihinnalla taloyhtiön tilille kuukausittain ja ottavat minimaalisen välityspalkkion esim. 0,24 snt/kWh (alv 0 %).

Viimeistään 2023 alussa tulevat tuntinetotus sekä energiayhteisön perustaminen parantavat aurinkovoiman kannattavuutta taloyhtiössä vielä tästäkin huomattavasti.

–  Pystymme toteuttamaan taloyhtiölle aurinkovoimalan esim. leasingrahoitus mallilla, jolloin taloyhtiön ei tarvitse itse investoida järjestelmään ollenkaan, tulevat kustannukset ovat selvillä ja helposti budjetoitavissa. Samalla taloyhtiö pääsee itse tuottamaan sähköä ja myymään ylijäämätuotannon verkkoon hyvään hintaan, toteaa FRG:n toimitusjohtaja Sami Jukarainen.

Use your energy wisely