Pitääkö kiinteistössäsi olla sähköauton latauspiste vuoden 2024 loppuun mennessä?

Sähköauton latauslaki velvoittaa tuhansia kiinteistön omistajia sekä yrityksiä järjestämään vähintään yhden sähköauton latausaseman 31.12.2024 mennessä rakennuksen yhteyteen. Latausvelvoitteesta on uutisoitu lähiaikoina paljon, mutta se ei ole varmasti tavoittanut kaikkia kiinteistön omistajia.

Sähköautonlataus hybridilataus lataus

Latausvelvoite koskee ei asuinkäytössä olevia rakennuksia, joissa on yli 20 pysäköintipaikkaa rakennuksen sisällä tai yhteydessä”.  Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kiinteistöt, joita laki koskettaa ovat velvollisia rakennuttamaan vähintään yhden yli 3,7kW:n tehoisen latauspisteen sähköautoja varten. Latauslaitteen tulee olla varustettu Type 2 tai CCS-tyypin liittimillä. Rakennuksen omistajalla on vastuu siitä, että asennusvelvoite täyttyy määräaikaan mennessä. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom kertoo tiedotteessaan aloittavansa latauspisteiden valvonnan vuoden 2025 alusta alkaen.

Asennusvaatimus ei koske seuraavia kiinteistön omistajia:

  • asuinkäytössä olevat rakennukset (vähintään puolet asuinkäytössä)
  • puolustushallinnon rakennuksia
  • kiinteistön omistaa ja käyttää mikroyritys (henkilömäärä alle 10 hlö tai liikevaihto on enintään 2 miljoonaa euroa)
  • rakennus, jossa ei ole lämmitys- tai jäähdytysjärjestelmää (parkkihallit tai varastot)

Traficomin verkkosivuilla on rakennuksen omistajille tehty työkalu, jolla voit tehdä alustavan arvion koskeeko 31.12.2024 voimaan astuva latausvelvoite omistamaasi kiinteistöä. Epäselvässä tilanteessa kannattaa olla yhteydessä suoraan kunnan rakennusvalvontaan ja selvittää montako autopaikkaa kiinteistössä virallisesti on sekä sijaitsevatko ulkona olevat autopaikat omalla tontilla.

 

Lisätietoja: Sähköauton latauslaki 733/2020

Lähde: Liikenne- ja viestintävirasto Traficom

 

FRG Group Oy on erikoistunut sähköauton latausratkaisuihin ja toteuttaa ne asiakaslähtöisesti alusta loppuun saakka, ota yhteyttä niin laitetaan kiinteistösi sähköauton latausasiat kuntoon.

Sami Jukarainen, FRG Group Oy, sami@frg.fi, +35845 679 4565