Loisteputket häviävät markkinoilta

led led-valaisin led-putki valo loisteputkiLoisteputket poistuvat markkinoilta, valmistaudu LED-valaistukseen.

Euroopan unionin asettama RoHS-direktiivin myötä T5- ja -T8 loisteputkien maahantuonti ja valmistus EU-alueella loppuu 24.8.2023. Tämä tarkoittaa sitä, että loisteputket poistuvat markkinoilta sitä mukaa kun myyjien varastot tyhjenevät. Suomessa loisteputkia on käytetty yleisesti teollisuus- ja toimistokiinteistöissä, taloyhtiöissä, kaupoissa sekä julkisissa kiinteistöissä. Uudella LED-valaistusjärjestelmällä saadaan yleensä tuotettua 50–70 % energiansäästöt sekä painettua huoltokustannukset minimiin. Isossa kuvassa tämä tuo kiinteistön omistajalle huomattavia säästöjä energia- ja huoltokustannuksissa.

Leasing-mallilla toteutettuna valaistushanke ei välttämättä tarvitse alkuinvestointia ollenkaan ja hankkeet ovat pääasiassa kassavirtapositiivia, riippuen käyttötunneista sekä investoinnin laajuudesta.  Valaistushanke on mahdollista toteuttaa kokonaan uusilla LED-valaisimilla tai loisteputket korvaavilla LED-valoputkilla.

LED-valaistus

Valaistuksen uusiminen kiinteillä LED-valaisimilla on erittäin järkevä vaihtoehto. Teemme valaistuslaskelmat asiakkaan tarpeiden mukaan ja valitsemme kohteeseen sopivat LED-valaisimet, jonka jälkeen vanhat loisteputki valaisimet poistetaan kokonaan kiinteistöstä ja asennetaan uudet LED-valaisimet. Samalla kannattaa tarkastaa nykyisen kaapeloinnin kunto sekä valaistuksenohjaukset. LED-valaisimiin vaihtaminen mahdollistaa myös älykkään valaistuksen toteuttamisen, jolloin esim. valaistustehoa sekä ryhmittelyjä voidaan muuttaa ohjelmallisesti, eikä mekaanista työtä muutokseen enää tarvita. Valaisimien määrää voidaan yleensä vähentää verrattuna vanhaan valaistukseen, koska myös valoteho LED-valaisimissa on huomattavasti loisteputkia parempi. Nykyisten LED-valaisimien käyttöiät ovat 70 000–120 000 h, joten kyse on pitkäaikaisesta ja kannattavasta investoinnista.

LED-valoputket

Nykyiset T5- ja T8-loisteputket voidaan yleensä korvata LED-valoputkella. Kaikki LED-valoputket kuitenkaan eivät toimi kaikkien valaisimien liitäntälaitteiden kanssa, joten kannattaa kutsua sähköalan ammattilainen tekemään nykytilan kartoitus ennen kuin LED-putkia alkaa hankkimaan tai asentamaan. Yleensä vanhaan valaisimeen pitää tehdä muutostyö, jossa valaisimesta poistetaan liitäntälaite ja kondensaattori.

Ammattikäyttöön tarkoitettujen LED-valoputkien käyttöikä on yleensä 50 000 h – 80 000 h välillä. Marketeissa myydään useasti kuluttajille suunnattuja edullisempia LED-putkia ja niiden käyttöikä saattaa olla vain 20 000 h.

Valmistaudu LED-valaistukseen

Jos suunnittelet valaisinjärjestelmän uusimista kiinteistöösi, ota yhteyttä ja pyydä meidät ilmaiselle kiinteistösi valaistuskatselmukselle. FRG Group Oy:llä on vahva ammattitaito ja kokemus erilaisista LED-valaistushankkeista. Tuotamme valaistushankkeet kokonaisuudessaan avaimet käteen- periaatteella ja voit keskittyä rauhassa oman liiketoimintasi pyörittämiseen.

 

Lue tästä hankkeistamme.

USEyour energy wisely