Kauppakeskus Sektorin parkkihallin valaistusuudistus

Toteutimme Kauppakeskus Sektorin parkkihallin 1- ja 3 pysäköintitasojen valaistusuudistuksen kevään 2021 aikana. Parkkihallien vanha valaistus oli hämärä ja epätasainen. Parkkihallit ovat auki 24/7 ja valaisimet olivat päällä ympäri vuorokauden. Varsinkin yöllä valaisimia pidettiin päällä turhaan, koska liikenne hallissa on silloin erittäin vähäistä.

Kohteeseen asennettiin uudet valaisinripustuskiskot ja laskimme niitä katosta alaspäin 60 cm. Kiskoihin kiinnitettiin uudet led-valaisimet sekä liiketunnistimet ja samalla kaapelointi uusittiin kokonaan. Valaistuksen ohjaukset toteutettiin liiketunnistimilla, jolla saimme valaistusjärjestelmän käyttöastetta pienennettyä huomattavasti varsinkin yöllä. Käyttöönotossa testasimme järjestelmän toimivuutta ja totesimme, että optimaalinen toiminta-aika on noin 3 minuuttia. Näillä toimenpiteillä parkkihallien valaistustaso saatiin tasaiseksi, valotasoa nostettua 120-150:een luxiin eikä varjostuksia lattiatasolle enää päässyt syntymään.

Hanke toteutettiin FRG:n kassavirtapositiivisella palvelumallilla, jossa asiakas maksaa uuden led-valaistuksen kokonaan tuotetuilla energiansäästöillä, eikä hanke näin ollen rasita lainkaan asiakkaan kassaa. FRG myöntää toimittamalleen valaistusjärjestelmälle 5 vuoden huolto- ja käyttötakuun, jonka aikana asiakkaalle ei koidu vikatilanteessa huoltokustannuksia. Samalla asiakas saavuttaa huomattavat sähköenergian ja Co2 elinkaarisäästöt.

Valaistusuudistuksen tulokset:

  • Saavutetut energiansäästöt 68,6 %
  • Valoteho 60 lux -> 120 lux
  • Valaisimien määrä väheni 33,3 %
  • Käyttötunnit vähenevät huomattavasti ja käyttöikä pitenee

 

Yläkerran hallissakin varjostukset jäävät paljon pienemmälle.

 

Use your energy wisely